Впровадження розробки Інституту - ІМВ НАН України 🇺🇦

Між компанією Латура ( Lature s.r.o. Чеська Республіка) та Інститутом було укладено ліцензійну угоду на виробництво продукції, виготовленої на основі бактеріальної закваски «ЛактоКап», яку використовують для заквашування овочів.

Популярність ферментованих рослинних продуктів продовжує стрімко зростати. А ферментовані овочі – значний сектор у цій групі продуктів. В основі їх приготування лежать ферментаційні процеси за участі молочнокислих бактерій – які й обумовлюють смак продукту, його термін зберігання та позитивний вплив на здоров’я споживача.
Використання для заквашування овочів спеціальних біологічно-активних штамів молочнокислих бактерій – це сучасний шлях до отримання гарантовано якісних продуктів із корисними функціональними властивостями.
Нашими співробітниками було виділено сотні штамів молочнокислих бактерій із традиційних ферментованих овочевих продуктів із різних регіонів України.
Було проведено цільовий масштабний скринінг за рядом параметрів, серед яких – технологічні показники та пробіотичні властивості.

Штами, що увійшли до складу закваски:

  • характеризуються швидким ростом на овочевих субстратах і в присутності високого вмісту солі;
  • сприяють покращенню органолептичних показників готового продукту;
  • мають антагоністичні властивості по відношенню до фітопатоненних мікроорганізмів (Pseudomonas syringae, Pseudomonas fluorescens, Pectobacterium carotovorum, Xanthomonas campestris, Clavibacter michiganensis, Agrobacterium tumefaciens);
  • мають антимікробні властивості щодо умовно-патогенних мікроорганізмів (Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Bacillus cereus, Klebsiella pneumoniae, Salmonella enterica, Shigella sonnei, Shigella flexneri, Proteus vulgaris, Candida albicans);
  • виявляють загальну місцеву антиоксидантну активність;
  • адгезують до клітин епітелію;
  • стійкі до умов шлунково-кишкового тракту;
  • пройшли необхідні дослідження, що підтверджують їх безпечність для організму, мають статус GRAS.

Застосування цього заквашувального препарату дозволяє скоротити час отримання готового продукту та забезпечити тривалий термін придатності – що завжди дуже актуально в промисловому виробництві.
Препарат «ЛактоКап» може бути застосований для заквашування капусти, огірків, помідорів та інших овочів.

Категорії: ПодіїРізне

0 коментарів

Залишити відповідь

Avatar placeholder

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *